E-tečaji Programa HELP Sveta Evrope v letu 2024

6. 06. 2024

 

V juniju se zaključujeta dva vodena e-tečaja Programa HELP Sveta Evrope, ki sta bila v letošnjem letu prirejena na nacionalno raven.

 

E-tečaj Kibernetski kriminal in elektronski dokazi se je pričel 4. aprila 2024 s spletnim uvodnim seminarjem. Seminarja se je udeležilo 23 sodnikov, državnih tožilcev, državnih odvetnikov in strokovnih sodelavcev. Seminar se je pričel z uvodnim nagovorom dr. Miodraga Đorđevića, predsednika Vrhovnega sodišča Republike Slovenije in Ana-Marie Telbis, vodje Programa HELP Sveta Evrope. Na seminarju sta s prispevkom sodelovala dva strokovnjaka s področja kibernetske kriminalitete. Vodja Oddelka za kibernetsko kriminaliteta na Svetu Evrope, Jan Kralik, je predstavil delovanje Sveta Evrope v boju proti kibernetskim grožnjam, vodja Centra za računalniško preiskovanje na Upravi kriminalistične policije, Toni Kastelic, pa prikazal praktični vpogled v policijsko preiskovanje elektronskih naprav. Pod vodstvom mentorja tečaja, vrhovnega sodnika dr. Primoža Gorkiča, so se udeleženci seznanili s ključnimi izzivi s področja kibernetske kriminalitete.

 

Povezava do novice Sveta Evrope

 

Drugi letošnji e-tečaj z naslovom Razmerje med EKČP in Listino Evropske unije o temeljnih pravicah se je pričel 11. aprila 2024 na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Uvodni seminar je bil izveden v sodelovanju z italijansko institucijo za izobraževanje v pravosodju. Udeležilo se ga je več kot 50 slovenskih in italijanskih sodnikov, državnih tožilcev, državnih odvetnikov in strokovnih sodelavcev. Izbrane vsebine so predstavili pravni strokovnjaki iz Slovenije, Italije in institucij Evropske unije. Predavanje z naslovom Povezanost Listine temeljnih pravic EU, EKČP in ESL na področju prava socialne varnosti  je izvedel prof. dr. Grega Strban, redni profesor na PF UL in član Evropskega odbora za socialne pravice. Slovenski udeleženci so pod mentorstvom prof. dr. Jerce Kramberger Škerl tedensko obravnavali nove teme s področja zaščite človekovih pravic in temeljnih svoboščin v Evropi.

 

Povezava do novice Sveta Evrope

 

Program Sveta Evrope za izobraževanje o človekovih pravicah za pravosodne delavce in ponuja na svoji platformi več kot 45 tečajev o človekovih pravicah, od tega je 12 tečajev na voljo v slovenskem jeziku. Več o aktivnostih CIP v Programu HELP je na voljo tukaj.