Predstavitev HELP programa (European Programme for Human Rights Education for Legal Professionals)

Svet Evrope (SE) preko programa HELP podpira izobraževanje pravnih strokovnjakov držav članic pri izvajanju Evropske konvencije o človekovih pravicah (EKČP) na nacionalni ravni, v skladu s priporočilom Sveta ministrov  (2004) 4, Brightonsko deklaracijo in Resolucijo Parlamentarne skupščine Sveta Evrope št. 1982 (2014).

Program krepi delovno zmožnost sodnikov, odvetnikov in tožilcev v vseh 47 državah članicah za uporabo EKČP pri vsakodnevnem delu.

 

Slovenski predstavnik, t.i.Focal Point programa HELP, vrhovni sodnik svetnik dr. Miodrag Đorđevič, je postal prvi slovenski certificirani predavatelj programa HELP, za izvedbo izobraževanj  na temo človekovih pravic.

 

Predstavniki HELP

(FOCAL in INFO predstavniki)

Za krepitev mreže HELP se imenujejo nacionalni strokovnjaki, ki delujejo kot vez med ustrezno nacionalno institucijo in Sekretariatom HELP ter razširjajo gradiva HELP na nacionalnih dogodkih. FOCAL predstavniki HELP programa se povezujejo z nacionalnimi institucijami za izobraževanje sodnikov in tožilcev, INFO predstavniki programa HELP pa se povezujejo z odvetniškimi zbornicami.

 

 

 

Center za izobraževanje v pravosodju se je leta 2015 vključil v mrežo institucij HELP programa, ki jo sestavljajo predstavniki nacionalnih institucij za usposabljanje sodnikov in tožilcev ter odvetniških zbornic v 47 državah članicah Sveta Evrope. Gre za kolegialno (P2P) evropsko omrežje za izobraževanje o človekovih pravicah, ki zbira dobre prakse, nudi nasvete in sprejema načrt razvoja na prednostnih področjih.

 

 

 

Slovenski predstavnik (HELP FOCAL Point): 

vrhovni sodnik dr. Miodrag Đorđević.

Slovenski predstavnik (HELP INFO Point): 

predsednik Odvetniške zbornice Slovenije, g. Roman Završek.

Spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi izboljšujemo uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletne strani Centra za izobraževanje v pravosodju potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate.