Sodna obrazložitev in človekove pravice: Program Sveta Evrope za izobraževanje o človekovih pravicah za slovenske in hrvaške sodnike

5. 05. 2023

25. aprila 2023 se je več kot 40 sodnikov iz Slovenije in Hrvaške udeležilo uvodnega seminarja HELP Sveta Evrope – Obrazložitev sodnih odločb in človekove pravice. Dogodek je potekal v Ljubljani in je bil organiziran v sodelovanju s Centrom za izobraževanje v pravosodju in Pravosodno akademijo Republike Hrvaške.

Seminar se je začel z uvodnim nagovorom gospoda Miodraga Đorđevića, predsednika Vrhovnega sodišča Republike Slovenije in gospoda Tomislava Briškija, generalnega sekretarja Pravosodne akademije Republike Hrvaške. Nato sta sledili predstavitvi gospe Helene Olivari, višje pravne svetovalke na Ustavnem sodišču Hrvaške in gospe Mateje Končina Peternel, sodnice Vrhovnega sodišča Republike Slovenije.

Udeleženci so se seznanili s Programom Sveta Evrope za izobraževanje o človekovih pravicah za pravosodne delavce in njegovo spletno platformo, ki ponuja več kot 45 tečajev o človekovih pravicah.

Ob koncu dogodka sta udeležencem v dveh ločenih skupinah, mentorja tečaja HELP Primož Gorkič (slovenska skupina) in Tomislav Krušlin (hrvaška skupina) delila svoja mnenja o temah na tečaju. Mentorja sta udeležencem predstavila podrobnosti tečaja, pojasnila njegovo strukturo, gradiva, ki bodo predstavljena, in glavne vidike njegovega izvajanja v naslednjih tednih.

Celoten članek je dostopen na povezavi: Sodna obrazložitev in človekove pravice