Vabilo na enourne seminarje na daljavo v maju in juniju

19. 05. 2021

Center za izobraževanje v pravosodju vas tudi v prihodnjih mesecih vljudno vabi na enourne seminarje na daljavo, ki potekajo vsak drugi petek od 11.00 do 12.00. V mesecu maju in juniju bodo potekali naslednji seminarji:

  • 28. maja 2021 bo potekal seminar »Metode kliničnih psihologov pri izdelavi izvedenskega mnenja«, ki ga bo izvedel dr. Tristan Rigler, univ. dipl. psih., spec. klin. psih., stalni sodni izvedenec za psihologijo, podpodročje klinična psihologija otrok in mladostnikov, odraslih, starševstvo in skrbništvo, Univerzitetna psihiatrična klinika Ljubljana.

Klinični psihologi so v sodnih postopkih pogosto vključeni v vlogi sodnih izvedencev. V okviru seminarja bodo zaposlenim v pravosodnih organih predstavljene metode dela, kar je pomembno za boljše in podrobnejše poznavanje metod, na katerih temeljijo izvedenska mnenja, ter boljše razumevanje, kaj pričakovati od izvedenskega mnenja, kar je zlasti pomembno v zadnjem obdobju, ko se v sodnoizvedenska mnenja kliničnih psihologov prepogosto dvomi. Predavanje bo vključevalo konkreten vpogled v posamezne metode in tehnike, hkrati pa bo temeljilo ne le na teoretičnih, temveč tudi praktičnih konceptih.

  • 11. junija 2021 bo potekal seminar »Telo v stiski«, ki ga bo izvedel prof. dr. Alojz Ihan, dr. med., specialist klinične mikrobiologije, predstojnik Katedre za mikrobiologijo in imunologijo in redni profesor mikrobiologije in imunologije na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani ter vodja Oddelka za imunologijo na Inštitutu za mikrobiologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani. Seminar bo izjemoma potekal od 10.00 do 12.00

Psihološke in fiziološke posledice stresa na delovnem mestu povečujejo tveganje za nastanek številnih psihosocialnih in zdravstvenih motenj. Izgoreli delavci imajo večje krvne koncentracije stresnega hormona kortizola, ki lahko pripeljejo do zdravstvenih posledic izgorelosti, kot so glavoboli, nespečnost, prebavne težave, težave z dihanjem in druge. V okviru predavanja bodo predstavljena sodobna znanja s področja stresa in izgorelosti ter ustreznega preventivnega in terapevtskega obravnavanja.

Prof. dr. Ihan bo predavanje z naslovom »Telo v stiski« ponovil, in sicer v četrtek, 17. junija 2021, od 10.00 do 12.00. S tem se serija enournih seminarjem pred poletjem zaključuje.

Z enournimi seminarji nadaljujemo 3. septembra s predavanjem o jezikovni forenziki, ki ga bo izvedla dr. Ana Vitez Zwitter. O vsebinah, ki bodo obravnavane v drugi polovici leta, vas bomo obveščali.

Za udeležbo na seminarjih prijava ni potrebna, prav tako za udeležbo na enournih seminarjih ne bomo izdajali potrdil.

Povezavo na seminar pravosodnim organom pošljemo v torek pred petkom, ko bo seminar potekal.

Več informacij najdete na povezavi tukaj.